C. at the door

C. AT THE DOOR

 

Na 3 weken in isolatie zag ik in mijn netwerk en bij ondernemers in mijn dorp hele toffe ideeën ontstaan. Manieren waarop zij toch hun klanten konden blijven bedienen, al dan niet met veel minder omzet dan voorheen. Naast de verhalen van ondernemers die echt keihard geraakt werden, wilde ik graag ook een positief geluid laten horen. Misschien juist omdat ik zelf ook zo hard werd geraakt. 

Toen ik de ondernemers in mijn netwerk benaderde of zij mee wilden doen kreeg ik enkel positieve reacties! Ze wilden heel graag hun verhaal doen! Er volgden ook hele mooie, inspirerende gesprekken die ik de afgelopen twee weken heb gedeeld op mijn Instagram feed. En elke keer dat ik weer een nieuw portret en een nieuwe short story deelde, waren de reacties hartverwarmend. Mensen die het geweldig vonden om een kijkje te nemen in de creatieve breinen van deze geweldige ondernemers, mensen die het heerlijk vonden om positieve verhalen te horen, mensen die er zelf door werden geïnspireerd! Wat was het een feestje voor mij om de afgelopen twee weken zoveel mooi beeld en woord te mogen delen. Voor mij een manier om toch te kunnen blijven creëren, want 1,5 meter afstand leek mij een hele grote uitdaging. 

 

TEST

Dit project was voor mij dan ook meteen een test om te kijken of werken op 1,5 meter mogelijk is. Het korte antwoord: ja. Het uitgebreide antwoord: nee. Ik kan niet werken op 1,5 meter. Met een pose in de deur gaat dat goed, maar voor iedereen die weet hoe ik werk, weet dat die 1,5 meter een issue is. Het past voor nu niet in mijn werkwijze – een werkwijze die ik mezelf helemaal eigen heb gemaakt omdat die mij artistiek alle vrijheid geeft (een van mijn belangrijkste kernwaarden) en die er juist voor zorgt dat mijn foto’s, tja, mijn foto’s zijn. Ik lever beeld dat een verhaal vertelt, die details laat zien, die op een bepaalde manier geschoten zijn. Een werkwijze die zorgt voor een eindproduct waarmee ik mezelf en daarmee jullie, mijn klanten, onderscheid. Die 1,5 meter hou ik ook in mijn privé goed in de gaten – niet voor mezelf, maar vooral voor anderen. Dat is hoe ik mijn verantwoording neem, maar die wel inhoudt dat ik mijn werk niet kan doen.

Wellicht klinkt dit alles misschien negatief of somber, maar ik vind het een hele mooie dankbare uitdaging om verder te ontdekken: want als ik me “artistiek gevangen” voel in die 1,5 meter, wat betekent dat dan? Wat kan ik verzinnen? Hoe ga ik het verder oppakken? Wat geeft mijn inspiratie mij in? Het zal dan ook geen toeval zijn dat ik tegelijk met het sluiten van scholen en horeca begonnen ben aan een programma om (opnieuw) contact te maken met mijn eigen autonome creativiteit en inspiratie. Het heeft mij al vele inzichten gebracht die ik verder ga ontdekken. Daarnaast geniet ik, zeker als de zon schijnt, enorm van de fijne tuin die we hebben. Waar ik samen met mijn gezin ’s ochtends dankbaar een kop koffie drink en luister naar de enorme hoeveelheid vogeltjes. Waar ik bewonderd kijk naar alle knoppen die uit de plantjes ontluiken, die bijna uit hun voegen barsten om ten volle hun frisse blad en kleurrijke bloemblaadjes te kunnen tonen. Dat ik in mijn veilige huis kan genieten van heel veel tijd samen, hoe fijn of uitdagend dat dan ook is. En dat is dan ook meteen de silver lining van deze periode: in de stilte hoor en zie je meer!

Voor nu rest het mij om de geweldige ondernemers die deelnamen aan dit project te danken voor hun tijd en de gastvrijheid.

Rob de Reus | www.robdereus.nl
Milou & Jenny | www.salonstijl.nl
Wendy Vastenouw | www.ffandersbloemen.nl
Jos & Niek | www.restaurantklaas.nl
Nienke van den Berg | www.nienkevdberg.nl
Sandra | www.wedding-eventprints.nl
Lowie & Jennifer | www.thespiritofwine.nl
Aeola Relouw | www.aeolarelouw.nl
Shirley van der Tak | www.fotoachtergronden.nl & www.daycore.nl
Noemi van Ommeren | www.toetinoemi.nl