Tegelijkertijd met het sluiten van alle horeca en scholen door de uitbraak en preventie van het Coronavirus, begon ik met The Artist’s Way van Julia Cameron. Het 12-weekse programma biedt een kader om (opnieuw) in contact te komen met je creativiteit en autonome inspiratie. Een toevallige samenloop van omstandigheden, de wereld dwingt nu naar binnen te keren – en dit programma geeft hiervoor extra handvaten. Via dit blog deel ik heel graag mijn bevindingen, om te delen en misschien zelfs wel te inspireren. 

VERLANGEN 

De start van alle nieuwe dingen, begint bij de basis. Het programma bestaat uit 12 hoofdstukken met opdrachten en twee belangrijke routines. Maar dat ik dit doe, is natuurlijk vanuit een verlangen. Toen ik in aanraking kwam met dit boek, voelde ik het: het verlangen om dichterbij de kern te komen. Van jongs af aan tot in mijn volwassen leven, zeker tot 4 jaar geleden, heb ik mezelf verteld dat ik van alles een beetje kan, maar niet in 1 specifiek ding heel erg goed ben. De dag dat ik ontdekte dat dit één van de meest negatieve conditioneringen is die ik al jaren in stand hield, kan ik me nog goed herinneren. En ook vooral het gevoel van verlichting. Wow, wat kan ik dan eigenlijk allemaal nog meer?

Twee weken voordat alles in Nederland dicht en op slot ging, dat was begin maart, kocht ik dit boek. Heel vaak zet ik boeken die ik tegenkom op mijn verlanglijstje en eens in het kwartaal koop ik een aantal nieuwe boeken die ik dan wil lezen. Maar deze kocht ik meteen, alsof ik al wist dat de tijd van naar binnenkeren eraan zat te komen. Ik denk dan ook dat het geen toeval is dat dit boek op mijn pad is gekomen.

Ik ben ben creatief, ik hou van schilderen, tekenen, schrijven en natuurlijk van fotograferen. Creëren is wat ik heel erg graag doe. Maar ook creatief denken, omgaan met bijzondere situaties, zoals waar we nu in zitten, is iets dat bij mij hoort. Maar ik denk dat ik veel dingen doe (of is het juist niet) vanwege de mening van anderen – ook al ben ik heel bewust in wat ik van wie aanneem. En wat voor potentieel heb ik nog meer? Als ik mag uitgaan van basisprincipe 10 uit The Artist’s Way: ‘onze creatieve dromen en hunkeringen komen voort uit een goddelijke bron. Met het volgen van de richting van onze dromen volgen we de richting van onze goddelijkheid’, wat ligt er dan nog voor mij? Welke dromen heb ik en welk pad is er voor mij? Welke blokkades staan hierbij in de weg, waar bevinden die zich en hoe ruim ik ze op? 

De basis

Goed, tijd om te beginnen bij de basis. Zoals gezegd: twee instrumenten zijn erg belangrijk: de ochtendpagina’s en de artist date. De ochtendpagina’s is een dagelijkse routine, de artist date een wekelijkse. Beiden zijn erg belangrijk in het proces van creatief ontwaken en lijken erg, tja, simpel? Maar gelang de weken vorderen merk ik al een verschil! 

 1. De ochtendpagina’s zijn 3 pagina’s schrijven. Over niets. Over alles. 3 pagina’s, elke ochtend. Julia adviseert de wekker een half uur eerder dan normaal te zetten, om die tijd te gebruiken voor dit ritueel. De nadruk ligt vooral op het leegschrijven van het hoofd, als een soort meditatie. De ochtendpagina’s hoeven niet mooi te zijn en ze hoeven niet ergens over te gaan – als ik ze maar schrijf. Door te schrijven brengen deze pagina’s inzicht. Het is de bedoeling dat doormiddel van de ochtendpagina’s contact word gelegd met de innerlijke kracht. En daar komen we aan bij waar dit boek voor mij over gaat, voor nu althans: intuïtie, of innerlijk weten.  

In het boek worden een aantal basisprincipes voorgelegd, waaronder: ‘creativiteit is de natuurlijke levensorde. Leven is energie: zuivere creatieve energie’, ‘er is een onderliggende, ingeschapen creatieve kracht in alle leven – ook onszelf – doordrenkt’ en ‘wanneer we ons openstellen voor onze creativiteit, openen we onszelf voor de scheppingsdrang van de schepper in ons leven’. Daar waar Julia het woord God en Schepper gebruikt, lees ik het Universum. Zoals ze zelf zegt in het boek is dat helemaal prima – er is geen godsconcept nodig om te slagen – maar dit programma is wel een spiritueel pad en gaat over creatieve energie. 

2. De artist date is een wekelijkse afspraak met mezelf. Het is een blok tijd per week, van bijvoorbeeld 2 uur achtereen, die ik van tevoren plan, en waarbij ik mezelf mee uit neem. Een afspraakje waarbij ik mijn creatieve bewustzijn, of de innerlijke kunstenaar in mij ga voeden. Ik mag niemand meenemen, het gaat echt om alleen tijd doorbrengen en een relatie opbouwen met mijn innerlijke kunstenaar of wel mijn innerlijke kind. Het hoeven geen dure uitstapjes te zijn – een wandeling tijdens zonsondergang, een mooie kerk bezoeken, of misschien wel bowlen. Het is belangrijk te luisteren naar het kind, dus niet cultureel verantwoorde ‘volwassen’ uitjes, maar dat wat een meer speelse instroom geeft. Iets waarnaar ik dien te luisteren, omdat het me wel verteld wordt, en juist dat me voedt. Julia noemt de artist date ‘de bron vullen’. 

Samen met de ochtendpagina’s fungeren ze als een radio-zender en een radio-ontvanger. Met de ochtendpagina’s zend ik uit, met de artist date ontvang ik.  Daar waar de ochtendpagina’s mijzelf en het universum in kennis worden gesteld van mijn dromen, teleurstellingen en hoop, daar zorgt de artist date ervoor dat ik mezelf open voor inzicht, inspiratie en leiding. 

Creativiteitscontract

Voor deze cursus heb ik een prachtig nieuw notebook gekocht van mijn favo merk. Ook heb ik een lievelingspen en samen liggen zij op mijn nachtkastje. Want in bed schrijf ik mijn ochtendpagina’s. Ik heb ontdekt dat in bed schrijven voor mij heel prettig werkt. Ik open de gordijnen, kijk naar het weer en kruip terug in bed. Ik laat wel heel bewust mijn telefoon uit – ik ben zo snel afgeleid. Dat is ook de reden dat ik boven blijf, als ik beneden ga zitten ga ik toch eerst de vaatwasser uitruimen, broodjes smeren… Door in bed te schrijven, blijf ik nog in mijn ochtendbubbel. 

Op pagina 1 van mijn notebook heb ik het creativiteitscontract overgeschreven uit het boek, aangevuld en ondertekend. Zo heb ik mij verbonden aan dit proces, zoals Julia het haar studenten laat doen. Het contract omschrijft dat ik bewust bezig ben met deze 12-weekse cursus, dat ik mezelf committeer elke dag de ochtendpagina’s te doen en elke week de artist date en de opdrachten uit te voeren. Daarnaast geef ik aan me bewust te zijn van het loskomen van emoties, dat ik daar iets mee moet doen en dat ik goed voor mezelf zal zorgen door gezond te eten, voldoende te slapen, lichaamsbeweging en mezelf wat te verwennen. 

de start

‘Een gevoel van veiligheid terugvinden’ is de titel van week 1, de start van mijn creatieve herstel. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen, zondagavond in bed lees ik het eerste hoofdstuk. Ik heb zin om te beginnen! Natuurlijk had ik het boek al doorgebladerd toen ik het kreeg, maar inhoudelijk nog niet grondig gelezen. Ik ben benieuwd naar wat er gaat gebeuren en hoe ik het zal ervaren. Ik kijk uit naar de ochtendpagina’s, want ze klinken bijna te simpel om te werken – wat zal het los maken? En wat zullen de opdrachten met me doen? En wat ga ik doen voor mijn artist date? Dat lees je in dit blog!

Heb ik je geïnspireerd? Koop jouw boek dan hier en doe mee!

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. - Kim de Vries fotografie - […] mijn vorige blog heb je kunnen lezen over de start van The Artist’s Way. Deze week, week 1 staat…
  2. C. AT THE DOOR - Kim de Vries fotografie - […] mijn eigen autonome creativiteit en inspiratie. Hier hou ik, niet heel gestructureerd maar toch, een blog over bij. Het heeft…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *