Mijn boekenplank – deel 1

WAT LEES IK?

2 boeken per week. Jarenlang was dat mijn wekelijkse quota. Na mijn afstuderen begon ik met lezen om mijn constante honger naar informatie te stillen en ik ben nooit meer gestopt. Alhoewel de eerlijkheid mij gebied te zeggen dat ik nu eerder aan 1 boek per 3 weken zit dan aan 2 boeken per week. Iets met kinderen… 😉

Ik lees veel boeken over marketing, persoonlijke ontwikkeling en boeken met een esotherisch onderwerp. Hier thuis worden over al die boeken geregeld grapjes gemaakt: het zouden zelfhulpboeken zijn. En deels is dat natuurlijk ook zo: ik help mezelf aan nieuwe kennis en inzichten.

Ik ben nu 10 jaar geleden afgestudeerd en 5 jaar ondernemer. En in die jaren heb ik meer dan 100 ‘zelfhulpboeken’ gelezen. Met vele uiteenlopende onderwerpen. Maar ook vele met uiteenlopende ‘aanraders-kwaliteiten’. Omdat ik online altijd veel vragen krijg over mijn current-reads hierbij mijn eerste favo-boeken-blog.

THE ARTIST’S WAY | Julia Cameron

Ja, ik wil dit lijstje graag beginnen met dit boek. Omdat dit boek zoveel voor mij veranderd heeft. Aan het begin van de Corona-crisis begon ik aan dit boek. Achteraf gezien, geen toeval. Ik heb gehuild en gelachen, instemmend geknikt, ah-ha momenten gehad, gefronst, gegrinnikt, verdrietig geschud van het snikken, gezucht van opluchting en met m’n hoofd geschud vanwege de vele herkenningspunten.

Het is een boek dat zacht is geschreven, opgedeeld in een cursus van 12 weken – waarbij je weer op zoek gaat naar je innerlijke kind, naar je verborgen artiest. Door het werk met overgave te doen kwam ik zoveel tegen. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat dit by far het meest invloedrijke boek is dat ik tot nu toe heb gelezen.

THINK AND GROW RICH | Napoleon Hill

Ik hoorde voor het eerst over dit boek in een podcast van Michael Pilarczyk. Hoe hij over de strategie en de onderliggende boodschap in dit boek vertelde maakte mij meteen nieuwsgierig – maar ook een beetje sceptisch. Desalniettemin besloot ik toch het boek te kopen.

De principes in dit boek maken deel uit van een stappenplan. Een plan waarmee doelen en ambities binnen handbereik te krijgen zijn. De lessen in dit boek zijn gericht op succes, welk gedrag daarbij hoort en hoe je kunt omgaan met belemmerende invloeden. Daarbij geeft het boek concrete voorbeelden die inspirerend zijn om te lezen. 

De inzichten in dit boek hebben mij een pad naar een rijker leven geboden, waarbij ik vanuit vertrouwen en liefde mijn dromen kan waarmaken. En elk nieuw plan voor mijn onderneming werk ik uit aan de hand van dit boek. Van het maken van een gestructureerde planning en de kracht van een mastermind tot aan geloven in mijn plan… Ik raad het je absoluut aan om dit boek meerdere keren te lezen. En opnieuw. En opnieuw. En dan nog een keer.

DE ONTEMBARE VROUW | Clarissa Pinkola Estes

Dit boek heb ik al jaren en al wel 5 keer gelezen. Dit is een boek over vrouw zijn – in al haar vormen. Het onthult de blokkades in je leven en zet je in beweging om anders te gaan kijken naar wat zich in de psyche afspeelt. Aan de hand van vrouwensprookjes, -mythen en -verhalen van over de hele wereld. Prachtig verteld en gedetailleerd beschreven.

Dit boek bevat handvatten om naar het wezen van de vrouw te kijken. De hoofdstukken zijn gerangschikt op thema, waardoor je het boek ook gewoon op een thema kunt openslaan waar je meer over wilt lezen, wilt nadenken. Want dat doet dit boek. Het zet aan tot nadenken. 

De schrijfster van dit boek is er zo goed in geslaagd om zoveel wijsheid te vergaren en uit te dragen. Dit is een boek dat ik lees en herlees en het liefste zou willen delen met alle vrouwen om mij heen.

LIGHT IS THE NEW BLACK | Rebecca Campbell

Dit boek is één van de meest recentere boeken die ik heb gelezen. Ik kreeg hem te leen van een lieve vriendin – en nu staat hij versgekocht bij mij op de boekenplank. Want dit boek heeft zoveel voor mij gedaan! Talloze a-ha! momentjes en een heerlijk boek om open te slaan en te lezen wat je op dat moment nodig hebt.

Het valt het beste te omschrijven als een handboek voor lichtwerkers. Ook als je denkt dat je er geen bent. Want wat is dat eigenlijk? Ik vroeg het me oprecht af toen ik aan dit geleende boek begon. Inmiddels weet ik beter. En ik weet zeker dat  dit een boek is voor iedereen die bewust en authentiek bezig is aan het vormgeven van zijn of haar mooiste leven. De boodschap is helder, postitief en begrijpbaar geschreven – wel in het Engels!

Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken, die je niet persé in chronologische volgorde hoeft te lezen. Het bevat ook verdiepende opdrachten die erg waardevol zijn om te maken. Dit boek raad ik aan, zeker in deze tijd waarin authenticiteit en terug gaan naar je kern (gevoel en intuïtie) enorm belangrijk zijn.

PROFIT FIRST | Mike Michalowicz

Dit boek ben ik gaan lezen omdat ik meer wilde weten over hoe ik slim met mijn boekhouding om zou kunnen gaan.

Het idee van Profit First is dat je je winst veilig stelt. Zo voorkom je dat je aan het eind van de maand of jaar pas gaat kijken wat er ‘over’ is als winst. Deze methode gaat uit van een potjessysteem, waarbij je al direct nadat je een factuur uitbetaald krijgt een vast percentage wegstort naar een ander potje. x% naar een belastingpotje, x% naar een winstpotje, x% naar een salarispotje en x% naar een kostenpotje. Zo voorkom je dat je aan het eind van de maand iedereen en alles hebt betaald, behalve jezelf.

Sinds het lezen van dit boek een aantal jaar geleden run ik mijn boekhouding op deze manier – al heb ik de methode wel iets aangepast. Soms is het slimmer om te investeren dan jezelf veel uit te betalen; maar ik denk dat je die keuze, ondanks anders in het boek wordt aangeraden, zelf goed kunt maken.