Deze tijd is bijzonder, het Corona-virus legt het dagelijkse leven plat. Er zijn zoveel ondernemers hard getroffen, omzetten zakken en de kinderen zijn thuis van school, wat thuiswerken tot een redelijke uitdaging maakt. Dat we thuis zitten in een soort isolement betekend dat er andere wegen gezocht worden. Kansen moeten nu worden gepakt. NU, voordat een ander je voor is. Een wildgroei van online programma’s, het zoveelste, snel in elkaar gezette online traject. Maar maakt dat programma die onderneming future proof? Past het bij wie jij bent als ondernemer, bij jouw strategie, bij jouw positionering en deskundigheid? Is dit de beste oplossing in deze tijd? Zelf denk ik van niet. Maar wat dan wel? Ik geloof in creativiteit.

NIEUWE START

We maken nu met z’n allen een nieuwe start. En er valt echt verschil te maken, zolang we ons niet laten drijven door angst en schaarste. Ik kies er daarom heel bewust voor om niet mee te gaan in de gekte door als een malle een online programma te gaan schrijven, mezelf in de uitverkoop te gooien, in de hoop dat het ervoor gaat zorgen dat ik iets minder pijn lijdt aan de omzet die ik nu misloop. Dat is niet waar ik voor sta, en niet waar mijn klanten mij van kennen. Ze weten dat ik kwaliteit, persoonlijke aandacht, out-of-the-box creaties en waarde lever. Ik maak dus de keuze om leiderschap te tonen, door mijzelf verder te ontwikkelen. Door wat ik al doe, verder te innoveren en daarmee creatieve wegen te bewandelen. Want ik geloof dat er overvloed is en ik kies heel bewust voor die ontwikkeling. 

De wens om meer creativiteit te ervaren

Het toeval wil dat ik juist deze week ben begonnen met The Artist’s Way. Een 12 weken programma, geschreven door Julia Cameron, om je eigen creatieve inspiratie te vinden. Toen ik dat deelde op mijn socials, ontplofte mijn inbox. Mensen wensten me succes, stuurden me berichtjes wat het precies inhield, kortom: de interesse was gewekt. Mooi om te zien hoe veel meer mensen verlangen naar een creatiever leven. De wens om een verhoogd gevoel van autonomie en mogelijkheden te willen ervaren is er, zeker nu. Alhoewel veel mensen zullen ontkennen dat ze creatief aangelegd zijn, bestaat er in ieder mens een ingeschapen creatieve kracht. Iedereen heeft creativiteit in zich. Maar creativiteit is als een spier, je moet het trainen.

Future Proof

Het allermooiste aan creativiteit: meer future proof dan creativiteit is er niet. Creativiteit heb je namelijk altijd bij de hand, je kunt er altijd een beroep op doen. En als klap op de vuurpijl: als je je openstelt voor je eigen creativiteit, open je je voor de scheppingsdrang in je leven. Met andere woorden: je zoekt letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen waarmee je jezelf prikkelt en wakker schudt, waarmee je dromen waarmaakt. Je staat voor jouw visie en durft je te uiten als je unieke zelf.

Blokkades opheffen en inspireren

Veel mensen hebben in de loop van hun leven besloten dat het onmogelijk is voor hen om zichzelf schaamteloos uit te drukken in deze wereld. Zoals kinderen nog zo goed kunnen. En juist in de kindertijd ontstaan veel overlevingspatronen. Denk maar eens aan een docent die ooit zei dat het wel gewenst is om binnen de lijntjes te kleuren. Of jouw eigen werk vergelijken met dat van een ander kind. Of ouders die vaak onbedoeld, sporen achterlaten door een onhandige opmerking als: “creativiteit, daar verdien je geen geld mee, leer liever een vak”. Om eventuele blokkades zoals hier genoemd, die creatieve vermogens in de weg kunnen staan, op te heffen, volg ik dus het 12 weken programma. Zodat gevoelens als angst, schuld of mezelf in de weg zitten omgevormd kunnen worden tot positieve gevoelens, zodat ik (weer) in contact kan komen met mijn eigen creativiteit. Het is niet dat ik opeens een photographers-block heb, of merk dat ik ongeïnspireerd ben. Maar nu, meer dan ooit, is het aan mij om mijn creativiteits spier te trainen. Om open te staan voor meerdere mogelijkheden, zuivere ideeën, en een autonome inspiratie. Daarmee ontwikkel ik mezelf én maak ik mijn onderneming future proof.

Maak het verschil

Ik neem je graag mee in mijn 12 weekse reis. Door mijn creativiteit te trainen en hierover te schrijven via dit blog hoop ik je te inspireren. Al plant ik alleen het zaadje, ik hoop dat je jezelf uitdaagt. Het verlangen om creatiever te willen leven, dat is waarmee je juist in deze tijd het verschil gaat maken: prikkel jezelf, schud jezelf wakker, ga niet op in de eenheidsworst (als in: maak nu een online programma) en deel, vol zelfvertrouwen, jouw visie.

2 Reacties

 1. Willie

  kim,
  DankjeWel voor je blOg. Bij wie volg je deze traIning?

  Antwoord
  • Kim

   Lieve Willie,
   Bij mezelf ;). Ik heb het boek “The Artist’s way” van Julia Cameron gekocht en vanuit daaruit begonnen. wil je met me meedoen? ik kan hier altijd de opdrachten delen.
   Liefs, Kim

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *